‘
På Hårbølle Mejeri laver vi håndlavet oste og mejerivarer, hvor råvaren er egen fåremælk og lokal jerseymælk, lavet efter recepter nedarvet gennem generationer. Vi er inspireret og oplært af små osterier som de kendes fra Spanien, Frankrig og Italien.
Vores håndværk stammer fra sådanne osterier, og vi gør vores yderste for at leve op til fagets traditioner. Vores håndværk bærer i dag præg af vores egen erfaringer siden mejeriets start i 2010, hvor vi har raffineret vores håndværk og skabt vores egne traditioner.
Vores produkter er unikke, og vi bestræber os på at leverer smagsoplevelser udover det sædvanelige. Vi laver produkterne med stor omhu, og ostene får særligt meget kærlighed mens de modnes. Alle vores oste er blevet nænsomt håndteret, fulgt gennem modning, hvor vi tror på, at magien opstår.
Arbejdet der ligger bag er omfattende, når man ønsker at lave traditionelle og håndlavet oste i høj kvalitet. På mejeriet produceres der 3 gange om ugen, hvor der går 2-3 døgn inden der står en ost på modningslageret. Når osten kommer på modningslageret forsætter arbejdet i op til 4 måneder, afhængigt af hvilken type modning ostetypen kræver.
Men inden mælken befinder sig i pasteuriseringskarret i mejeriet, har vores råvare udviklet sig igennem afgræsning og daglig pasning af vores egne malkefår. Fodringen og afgræsning er essentiel for mælkens smag, og pasningen af dyrene viser sig i mælkekvaliteten. God ost kræver en god mælk.
Fra sommeren 2020 har vi haft egne malkefår, og omlægning til økologi er snart fuldført. Vores jord har været økologisk siden 2022, så vi mangler blot det sidste, for at arbejdet med at få økologisk certificering kan begynde. Græsningsarealerne er sammensat af en særlig græsblanding, inspireret af spansk afgræsning. En græsblanding består blandt andet af kløver, lucerne, cikorie, kællingetand. Se mere under fanen “malkefår”.